Większość produktów spożywczych jest całkowicie bezpieczna w okresie ciąży. Istnieje jednak kilka pokarmów, których nie powinno się spożywać, gdy jesteś w ciąży, ponieważ mogą być szkodliwe dla rozwijającego się płodu.
Najlepsze do jedzenia są oczywiście świeżo ugotowane lub świeżo przygotowane potrawy.
Upewnij się, że wiesz, jakich pokarmów powinnaś unikać w czasie ciąży.
1. ALKOHOL
Mam nadzieję, że o tym nie trzeba przypominać i wszyscy dobrze wiedzą, że alkohol jest całkowicie zabroniony w całym okresie ciąży. Nawet niewielka jego ilość może spowodować zaburzenia rozwoju dziecka. Przysłowiowa lampka wina również, niestety…
2. SUROWE MIĘSO
Surowe mięso może zawierać niepożądane bakterie i pierwotniaki. Aby uniknąć zakażenia, należy odpowiednio je przyrządzić. Potrawa powinna być dobrze upieczona, ugotowana lub wysmażona.
3. SUROWE RYBY I OWOCE MORZA
Należy unikać surowych ryb oraz owoców morza ze względu na ryzyko zakażenia bakteriami coli, toksoplazmozą i salmonellą. Jeśli nie możesz żyć bez sushi, wystarczy, że poprosisz kucharza o przyrządzenie pieczonej wersji.
4. SUROWE JAJKA
Nie należy spożywać pokarmów zawierających surowe i niedogotowane jaja – ze względu na ryzyko salmonellozy. Potencjalnie niebezpieczne są również produkty przetworzone z jaj surowych (kremy, ciastka, lody produkowane z surowych żółtek jaj, kogel-mogel, tatar).
5. NIEPASTERYZOWANE PRODUKTY MLECZNE
Gdy wspomnimy o niepasteryzowanych produktach mlecznych w czasie ciąży, pierwsze na myśl przychodzą sery. Jednak gdy przyjrzymy się ich składom, to okazuje się, że prawie wszystkie dostępne w Polsce są z mleka pasteryzowanego.
Na pewno należy więc:
- wykluczyć świeże mleko prosto od krowy (chyba, że po obróbce cieplnej)
- przyjrzeć się składowi mleka zsiadłego, które często jest pozbawione pasteryzacji
6. RYBY O WYSOKIEJ ZAWARTOŚCI RTĘCI
Należy unikać ryb zawierających wysoki poziom rtęci. Spożywanie rtęci w czasie ciąży wiąże się z opóźnieniami rozwojowymi oraz uszkodzeniem mózgu. Do ryb o wysokiej zawartości rtęci należą: rekin, szczupak, węgorz, makrela królewska, miecznik, tuńczyk.
7. BRUDNE WARZYWA I OWOCE
Przed każdym spożyciem warzyw czy owoców należy zawsze pamiętać o dokładnym ich myciu, bowiem mogą być źródłem groźnych pasożytów, bakterii czy pestycydów.
Oprócz wymienionych produktów należy także unikać produktów wysoko przetworzonych, smażonych, fast foodów, napojów gazowanych typu cola, czyli tego, co w normalnej, zdrowej diecie.