Jagody..uwielbiamy i zawsze czekamy na nie cały rok…zaraz po truskawkach.
Warto wykorzystać w pełni sezon na jagody.

➡️Jagody to skarbnica przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki
➡️ Dzięki wysokiej wartości odżywczej wykazują działanie przeciwnowotworowe
➡️Korzystnie wpływają na działanie układu pokarmowego

Ale uwaga!

➡️Bardzo ważne jest, aby myć dokładnie jagody przed spożyciem aby uniknąć zakażenia bąblowicą!
➡️Dlatego jeśli zbieracie z dziećmi jagody w lesie nigdy nie należy jeść ich prosto z krzaczka!

Na drugie śniadanie czy podwieczorek polecam klasykę, czyli kaszkę manna z jagodami.

Czy małe dziecko sobie poradzi z jagodami?
Zobacz  zdjęcia poniżej i sprawdź😁

Składniki:

✔️2 łyżki kaszki mannej (ja użyłam mannej orkiszowej pełnoziarnistej)
✔️250 ml mleka/napoju roślinnego
✔️1/2 szkl. jagód (lekko podgrzane do momentu rozpadnięcia jagód)

Przygotowanie:

Podgrzewamy mleko i wsypujemy kaszkę mieszając najlepiej trzepaczką do zgęstnienia. Polewamy jagodami.