Placuszki dyniowe z sosem śliwkowym

5/5

Szybkie i smaczne placuszki dyniowe z jabłkami, polane sosem śliwkowym z dodatkiem jabłek i cynamonu. Dla niemowlaka i nie tylko. Idealne na jesienno – zimowe poranki lub wieczory.

Sprawdzą się też, zapakowane do lunchoboxu na spacer czy dłuższą podróż.

 

Składniki:

  • szklanka puree z dyni
  • 2 jajka
  • szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 1 lyżeczka proszku do pieczenia
  • mleko/napój roślinny (kilka łyżek w zależności od konsystencji ciasta-jeśli wychodzi płynne bo puree było rzadkie można pominąć lub dać 1-2 łyżki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 duże jabłko
  • garść śliwek
  • olej do smażenia (jeśli masz dobrą patelnie, można pominąć)

 

Przygotowanie:

  1. Wymieszać w misce: puree, jajka, mleko/napój.
  2. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i cynamonem i wymieszać.
  3. Jabłko obrać, pokroić na malutkie kawałki, wrzucić do ciasta i wymieszać łyżką.
  4. Na rozgrzaną patelnie wykładać po dużej łyżce i smażyć do zarumienienia z obu stron, najlepiej pod przykryciem.
  5. W międzyczasie usunąć pestki ze śliwek i wrzucić całe lub pokrojone (na mniejsze kawałki) do garnuszka. Dodać łyżkę wody, przykryć pokrywką i podgrzać do wytworzenia się sosu (ok 5 min).
  6. Placki podawać polane sosem.