Fasola zapewnia skarbnicę składników odżywczych, w tym białko roślinne, błonnik, witaminy i minerały, które są niezwykle korzystne dla małych dzieci. Białko roślinne znajdujące się w fasoli odgrywa kluczową rolę we wzroście i rozwoju dzieci, zwłaszcza tych, które unikają mięsa i produktów mięsnych. Fasola dla niemowlaka jest rówież dobrym źródłem żelaza niehemowego. Aby poprawić jego przyswajanie, warto podać ją w połączeniu z produktem bogatym w witaminę C.
Od kiedy dziecko może jeść fasolę?
Fasolę można wprowadzić, gdy dziecko jest gotowe na rozpoczęcie przyjmowania pokarmów stałych, co zazwyczaj ma miejsce około 6 miesiąca życia.
Fasola dla niemowlaka - jak podać?
+6 miesiąc życia
Niemowlakowi, który dopiero rozpoczyna swoją przygodę z rozszerzaniem diety fasolę najlepiej zaproponować w postaci rozgniecionej, pasty do chleba czy puree.
+9 miesiąc życia
Kiedy niemowlę zaczyna rozwijać zdolności manualne i chwyt szczypcowy, można wprowadzić dobrze ugotowaną fasolę delikatnie spłaszczoną między kciukiem a palcem wskazującym.
Fasola dla niemowlaka - zagrożenie zadławieniem:
Fasola może stanowić ryzyko zadławienia dla niemowląt i małych dzieci ze względu na swoją małą wielkość i zaokrąglony kształt.