Awokado jest owocem o unikalnym profilu odżywczym. Jest bogate w zdrowe tłuszcze, takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają rozwój mózgu i układu nerwowego dziecka.
Dodatkowo awokado dla niemowlaka jest źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak witamina K, witamina E, witaminy z grupy B, potas i miedź.
Awokado można wprowadzić, gdy dziecko jest gotowe na rozpoczęcie przyjmowania pokarmów stałych, co zazwyczaj ma miejsce około 6 miesiąca życia.
Dojrzałe awokado ma przyjemną, miękką konsystencję i jest pełne cennych składników odżywczych, co czyni je doskonałym wyborem jako pierwszy pokarm dla maluszka.
+6 miesiąc życia
Przygotowanie awokado dla dziecka jest proste. Wystarczy przekroić je na pół i usunąć pestkę, a następnie pokroić w paski. Pamiętaj jednak aby zawsze wybierać dojrzałe i miękkie awokado.
Dodatkowo możesz obtoczyć je w mielonych ziarnach lub ekspandowanych ziarnach amarantusa aby nie ślizgały się w rączkach.
+9 miesiąc życia
U maluchów powyżej 9 miesiąca życia możesz zaproponować kawałki awokado a w postaci niewielkiej kosteczki.
Dojrzałe awokado rzadko grozi zadławieniem, ale należy zachować ostrożność podczas posiłków.
Lista produktów z prostym i dobrym składem, które znajdziesz w...
Checklista produktów do wprowadzania podczas rozszerzania diety. Jest idealnym narzędziem...
Pakiet e-booków to zestaw dwóch e-booków: E-book „50 przepisów na...