Papryka dla niemowlaka jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga włchłanianie żelaza oraz wzmacnia system odpornościowy. Znajdziesz w niej również witaminy A, E, K, witaminy z grupy B (takie jak B6, B9) oraz minerały takie jak potas i mangan. Te składniki są ważne dla wzrostu i rozwoju dziecka oraz dla ogólnej kondycji zdrowotnej. Papryka jest również bogatym źródłem przeciwutleniaczy, co przyczynia się do ochrony komórek przed uszkodzeniami.
Paprykę można wprowadzić, gdy dziecko jest gotowe na rozpoczęcie przyjmowania pokarmów stałych, co zazwyczaj ma miejsce około 6 miesiąca życia.
+6 miesiąc życia
Dla maluszków powyżej 6 miesiąca życia paprykę możesz zaproponować w wersji gotowanej / pieczonej lub surowej w formie dużego kawałk. Jeśli maluch ma już zęby, bezpieczniejszym pomysłem będzie podanie papryki w formie gotowanej lub cienkich plasterków.
+9 miesiąc życia
Powyżej 9 miesiąca życia, gdy dziecko nauczy się chwytu szczypcowego, możesz paprykę dodatkowo zaproponować w formie mniejszych kawałków (ugotowanych /pieczonych) lub surowych cienkich plasterków.
Surowe kawałki papryki mogą zwiększać ryzyko zadławienia, szczególnie jeśli maluch ma już zęby i odgryza większe kawałki. W tym wypadku lepiej zaproponować paprykę gotowaną / pieczoną lub w formie cienkich plasterków.
Lista produktów z prostym i dobrym składem, które znajdziesz w...
Checklista produktów do wprowadzania podczas rozszerzania diety. Jest idealnym narzędziem...
Pakiet e-booków to zestaw dwóch e-booków: E-book „50 przepisów na...