Owoce są bogate w węglowodany (głównie cukry), które dostarczają energii. Zawierają błonnik, który korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego, witaminę C, K, B6 czy potas. Winogrona dla niemowlaka są również bogatym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy, resweratrol i antocyjany.
Owoce można wprowadzić, gdy dziecko jest gotowe na rozpoczęcie przyjmowania pokarmów stałych, co zazwyczaj ma miejsce około 6 miesiąca życia.
Całe winogrona stanowią wysokie ryzyko zadławienia, ponieważ mają okrągły kształt i podobny rozmiar do dziecięcego przełyku. Dodatkowo, ich śliska skórka może utrudniać gryzienie.
Aby uniknąć potencjalnego zadławienia, najlepiej jest je kroić na mniejsze kawałki przed podaniem dzieciom. Ponadto, warto zadbać o to, żeby dzieci jedzące winogrona siedziały podczas posiłku, co pozwoli na lepszą kontrolę nad jedzeniem i minimalizację ryzyka przypadkowego zadławienia.
6 miesięcy +
Na początku rozszerzania diety, proponuj jako składnik potraw np. jako dodatek do kaszki czy babeczki. Aby podać winogrona do rączki, poczekaj, aż dziecko rozwinie chwyt szczypcowy i będzie w stanie samodzielnie podnieść pokrojone winogrona.
9 miesięcy+
Pokrój winogrona wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki. Dziecko może je łatwo chwycić palcami, a także przeżuć. Usuń większe pestki. Nie musisz usuwać skórki.
Winogrona stanowią największe zagrożenie zadławienia dla dzieci poniżej 4 roku życia. Dlatego szczególnie trzeba zadbać o bezpieczną formę podania tego owocu małym dzieciom.
Źródła: