Jak zrobić pastę z awokado i jajka dla niemowlaka?
Składniki
Przygotowanie
- Ugotuj jajko na twardo, obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Łyżką wyjmij miąższ i umieść w misce.
- Zgnieć awokado widelcem na gładką masę.
- Dodaj jajko do awokado i dokładnie wymieszaj.
- Wlej oliwę z oliwek.
- Podawaj pastę na chlebie. Możesz podać ją również z warzywami (np. pomidorem, ogórkiem).

Pasta z awokado i jajka - od kiedy?
Pasta z awokado i jajka - jak podać?
Wybór pasty z awokado i jajka to doskonały sposób na zdrowe śniadanie dla niemowlaka. Jest pełna wartości odżywczych, łatwa do przygotowania i może być podawana na różne sposoby, w zależności od tego, na jakim etapie rozszerzania diety jest dziecko. Sprawdź moje pomysły na to jak wprowadzić tę pastę do diety malucha:
- Na łyżeczce
- Na pieczywie
- Na placuszkach, gofrach
- Jako nadzienie do naleśników
- W formie koktajlu
- Do maczania warzyw
- Zmieszana z kaszą lub makaronem
Pasta z awokado i jajkiem to doskonałe, szybkie śniadanie dla dziecka, bogate w zdrowe tłuszcze i białko. Awokado dostarcza cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które są kluczowe dla rozwoju mózgu, natomiast jajko stanowi znakomite źródło białka oraz witamin, takich jak D, A i B12.
Jesteś na początku rozszerzania diety? Sprawdź od kiedy oraz jak podać paprykę niemowlakowi: