Placuszki dyniowe z sosem śliwkowym

5/5

Szybkie i smaczne placuszki dyniowe, polane sosem śliwkowym z dodatkiem jabłek i cynamonu. Przepis idealny dla niemowlaka i nie tylko. Idealne na jesienno-zimowe poranki lub wieczory. Sprawdź przepis na dyniowe placuszki z sosem śliwkowym, idealne podczas rozszerzania diety. Zapakuj je do lunchboxu na spacer lub podróż.

 

 

Składniki potrzebne do przygotowania placków z dyni:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kilka łyżek mleka/napoju roślinnego (w zależności od konsystencji ciasta)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 duże jabłko
  • Garść śliwek
  • Olej do smażenia (jeśli masz dobrą patelnie, można pominąć)

Placuszki dyniowe-przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj puree z dyni, jajka oraz mleko/napój roślinny.
  2. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem do masy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Obierz jabłko, pokrój je na małe kawałki i dodaj do ciasta. Ponownie wymieszaj łyżką.
  4. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta za pomocą dużej łyżki. Smaż placki z obu stron, aż staną się zarumienione, najlepiej pod przykryciem.
  5. W międzyczasie usuń pestki ze śliwek. Całe śliwki lub pokrojone na mniejsze kawałki wrzuć do garnuszka. Dodaj łyżkę wody, przykryj i podgrzewaj, aż powstanie sos (ok. 5 minut).
  6. Podawaj placki polane sosem śliwkowym.

Smacznego!