Muffinki jajeczne to świetna propozycja na pożywne śniadanie dla dzieci. Są pełne białka, zdrowych tłuszczy i witamin. Idealnie nadają się do zabrania na drugie śniadanie do szkoły lub na przekąskę. Oto prosty przepis na muffinki jajeczne, które maluchy pokochają!

Muffinki jajeczne dla dzieci składniki

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych warzyw (np. papryka, cukinia, pomidor)
  • 1/4 szklanki startego sera żółtego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Szczypta suszonego oregano
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • Szczypta soli i pieprzu (opcjonalnie po 1 roku życia)

Przygotowanie muffinek

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do muffinek, wykładając ją papilotkami lub smarując masłem.
  2. W misce roztrzep jajka z jogurtem i olejem.
  3. Dodaj do masy posiekane warzywa oraz, jeśli chcesz, starty ser i płatki owsiane.
  4. Dopraw całość przyprawami
  5. Wlej masę jajeczną do foremek na muffinki, napełniając je do 3/4 wysokości.
  6. Piecz przez około 15-20 minut, aż muffinki staną się złociste i sprężyste.
muffinki jajeczne przepis blw

Muffinki jajeczne to znakomity wybór na zdrowe śniadanie dla dzieci. Są bogate w białko, które wspiera rozwój malucha, a także dostarczają witamin i składników mineralnych pochodzących z warzyw. Dodatkowo płatki owsiane sprawiają, że muffinki stają się źródłem błonnika, korzystnie wpływającego na trawienie.

Przygotowane wieczorem, będą gotowe do podania rano lub staną się idealnym, pożywnym posiłkiem na drugie śniadanie do szkoły. Dzieci z pewnością pokochają tę formę zdrowego śniadania!

Wskazówki

Pro tip: Muffinki jajeczne można przygotować wieczorem i przechowywać w lodówce na następny dzień. Są idealne na drugie śniadanie do szkoły!

Jesteś na początku rozszerzania diety? Sprawdź od kiedy oraz jak podać mango niemowlakowi: