Dynię można wprowadzić, gdy dziecko jest gotowe na rozpoczęcie przyjmowania pokarmów stałych, co zazwyczaj ma miejsce około 6 miesiąca życia.
To doskonały moment, ponieważ dynia jest łagodna dla układu pokarmowego, łatwa do przygotowania oraz bogata w składniki odżywcze, które wspierają zdrowy rozwój malucha.
+6 miesiąc życia
Dla maluszków powyżej 6 miesiąca życia zaproponuj dynie w formie większych kawałków, które będą łatwe do uchwycenia – mogą to być słupki, plastry w kształcie półksiężyca lub grube paski. Ugotuj dynię na parze, w wodzie lub upiecz, aż stanie się miękka, ale nie rozpadająca się. Powinna być na tyle delikatna, aby łatwo rozgniatała się w buzi dziecka, ale jednocześnie na tyle solidna, żeby nie rozpadła się w dłoni.
+9 miesiąc życia
Powyżej 9 miesiąca życia, w miarę rozwijania się u dziecka chwytu pęsetowego możesz dodatkowo zaproponować dynię po obróbce termicznej w formie mniejszych kawałków. Przygotuj kawałki o wielkości łatwego do chwycenia kęsa.